2010. november 13., szombat

Zabpelyhes süti

Kb húsz éve másoltam ki ezt a receptet valahonnan, szerintem a Nők Lapjából. Azóta is kedvenc, általában dupla mennyiséget sütök, mint az itt megadott. Hamar elkészül, nincs sok macera vele és alig kell utána mosogatni :)


25 dkg zabpehely
10 dkg margarin
8dkg cukor
8 dkg liszt
1 vaníliás cukor
1/2 sütőpor
2 tojás
 

A margarint egy nagy lapos serpenyőben felolvasztom, beleszórom a zabpelyhet és halványan megpirítom. A cukrot hozzáadom és egy kicsit karamellizálom. Amikor kihűlt, hozzáadom a lisztet, végül a tojást. Finom fahéjas barnacukorral is, lehet bolondítani mindenféle apró magokkal, mazsolával. A sütőpapírra borzas halmokat rakosgatok,  fél diót teszek a tetejére és20-25 percig sütöm.
Amikor elkészült, csokoládémázat csorgatok rá.


2010. november 10., szerda

Édeskömény

Az úgy kezdődött, hogy olvastam Duende édesköményes kolbászkáiról. Folytatódott némi nyomozással, sertésbél felkutatásával, hétvégi bolhapiacon húsdaráló és kolbásztöltő egység beszerzésével. Aztán gondoltam nagy tudatlanul, hogy veszek édesköményt, leemelem a polcról, beteszem a kosárba, jövünk haza együtt az édesköménnyel és csinálódhat a kolbász.
Csakhogy nem volt a polcon édeskömény, én pedig gondolkodóba estem, hogy azt se tudom mi az az édeskömény. Ólálkodott még egy néni a sorok között, gondoltam egy ilyen néni már csak meg tudja mondani miféle jószág ez, meg is mondta, hogy az egy hagymához hasonló növény, szokott is látni a zöldségek között, de ő azt főzni szokta. A zöldségek között nem találtam, itthon viszont lázas nyomozásba kezdtem.





Még mindig nem vagyok elég okos, de már tudom, hogy gumós növény és bizony nem csak fűszer, hanem gyógynövény is (habár a legtöbb fűszernövény használatos a népi és természetgyógyászatban is).

Találtam még olyan képeket is, ahol a magja a közönséges fűszerköményhez hasonlít, gyanítom nekem erre volna szükségem por alakban, vagy még jobb volna egészben, frissen zúzva vegyíteni a kolbászba rakandó egyéb holmik közé.

2010. november 8., hétfő

Göngyölt hús



Néha mellényúl az ember lánya. Vettem valamikor mini fasírtgolyókat, jó lesz ez még valamire jelszóval. Nem vagyok a készételek híve, de van azért finom is közöttük, na ez a fasírtgolyó nem volt az. Kidobni sajnáltam, aztán ma a hentespultnál dőlt el a sorsuk, mikor nem kaptam csirkemájat. Néhány szelet karajt kiklopfoltam, ekkor kellett volna a csirkemáj, amit ugye nem kaptam. Kivettem a fagyasztóból szegény mostoha sorsú golyóbisokat és a mikróban felolvasztottam őket. Míg olvadtak hagymát fonnyasztottam, petrezselymet szórtam mellé az olajba, két zsemlét beáztattam, összekevertem mindezt még fokhagymával és borssal, a végén belepasszíroztam villával a felolvadt fasírtgolyókat és belegöngyöltem a karajszeletekbe. Köntösnek még baconszalonnát is adtam rá. Kb félórát sütöttem úgy, hogy egy másik tepsit borítottam rá, aztán még félórát fedő nélkül.