2010. július 16., péntek

Csokoládéfagylalt



Kell hozzá:
habtejszín 200 ml
tej 250 ml
tojássárgája 2 db
csokoládé olvasztva
csokoládé darabkákban
mogyoró
cukor
kakaó
cement, reszelt gyurma, vagy kovászolt plazma alaplé (nekem ez utóbbi volt itthon)

Felfőzöm a tejet a tojássárgájával kikevert cukorral, teszek bele ízlés szerint kakaóport és egy hangyányi fahéjat, aztán hűtőbe teszem. A habtejszínt felverem, jól lehűtök minden hozzávalót, aztán a fagyigépbe teszem, kb 30 percig forgatom, a végén teszem bele a csokidarabkákat, a mogyoródarabkákat és a kovászolt plazma alaplét. Sokat próbálgattam, tulajdonképpen mindhárom összetevővel finom krémes lesz a fagyi állaga, a cement egy kicsit megfakítja a színeket, a reszelt gyurma zsírtartalma miatt ügyeljünk, hogy a tejszín alacsonyabb zsírtartalmú legyen.

2010. július 13., kedd

Juhtúrós rántotta


Hamarabb elkészül, mint ahogy leírom.
Valamennyi bacon szalonnát felkockázok, mit ad isten, pokolszalámi is van mellette a hűtőben, kockázok abból is. Mikor jól megpirultak, három tojást beleütök. Semmi fűszer nem kell bele, a végén apróra vágott pepperonival és darabokra morzsolt juhtúróval összekeverem, reszelt sajttal megszórom, fodros petrezselyemmel díszítem és azonnalnyomban felfalom.

2010. július 12., hétfő

Könnyű egytálétel hirtelenasszony módra

Kecskeméten lestem el ezt az ételt, a valamilyen nevű pláza valahányadik emeletén, ahol sok-sok étterem van egymásba nőve. A fűszerezés és az összetevők nem teljesen ilyenek voltak, az itthoni természetesen sokkal finomabb, még akkor is, ha nekem kellett megcsinálnom. Fényképezni továbbra sem tudok, azt remélem, hogy a főzéssel együtt majdcsak belejövök valamikor.

Kell hozzá: bacon szalonna, csirkemell, vagy csirkecomb (filézett), hagyma, krumpli, petrezselyem, só, kevés olaj, gomba, bors.

A bacon szalonnát jól megpirítom, ha kevés a zsírja, egy kis olajat még öntök hozzá, az apróra vágott hagymát megfonnyasztom, aztán a kockákra vágott csirkemellett kicsit megpirítom. Ezután megszórom friss, apróra vágott petrezselyemmel, frissen őrölt borssal, végül a szeletelt gombát is ráborítom, aztán hagyom, hadd főjenek a levükben, míg a krumplit apró kockákra vágom és bő olajban kisütöm, mint a sültkrumplit. Mikor megsült, gondoltam egyet és só helyett sültkrumpli fűszerkeveréket tettem rá, aztán egyesíteni kívántam az étel többi részével, de a többi részt kissé hígnak találtam, ezért kevés rizsliszttel besűrítettem.
Kár, hogy nem tudok fotózni, mert mire sikerült egy normálisat csinálnom, kihűlt az egész, de szerintem finom lehetett, mert még így kihűlve is az volt.