2010. július 2., péntek

Pizzás csiga

Az eredeti recpet egy foltvarró kolleginától ered.
a tésztához:
60 deka liszt
2 dl tej
1 dl víz
5 dkg élesztő
1 teáskanál só
2 tojás sárgája
10 dkg margarin
a töltelékhez:
2 fej hagyma
2 doboz sűrített paradicsom

bors
cukor
majoranna
oregánó
kb 30 dkg parizer reszelve

A tésztát kinyújtom (persze miután megkelt).
A hagymákat megdinsztelem, belehajigálom a többi hozzávalót és a kinyújtott tésztán egyenletesen szétterítem, amit aztán feltekerek és felszeletelem.
A csigákat tepsibe rakom (a szilikonos sütőpapír elengedhetetlen), reszelt sajttal megszórom és aztán jól megsütöm mindet.


2010. június 29., kedd

Tiramisu

A nyárra való tekintettel ritkábban üzemelem be a sütőmet, ezért a tiramisu a favorit mostanában, csak hát a mascarpone ára valahogy nincs ínyemre.
WiseLady oldalán olvastam egy házikészítésű krémsajt receptjét, legközelebb kipróbálom.

Többféle receptet próbáltam, még kísérletezem, most épp ezzel bíbelődtem:
valahány csomag babapiskóta
kávé
rumaroma (a kiskorúra való tekintettel)
2 tégely mascarpone (500g)
4 tojás
cukor, vaníliás cukor

Tojások sárgáját cukorral alaposan kikevertem, mascarponékat bele, aztán óvatosan a tojások keményre vert habját. Előtte lefőztem jó sok kávét, rumaromát tettem bele, babapiskóta beleforgat, egymás mellé pakolva egy sor, tetejére krém és így tovább, míg el nem fogynak a dolgok. Végén holland kakaóval megszórtam az egészet és be a hűtőbe.
Majd teszek fel képet is, ha szereztem elemet a gépbe.
Legközelebbre olyan receptet keresek, amibe nem kell tojás, szerintem a tojás szalmonellátlanítás legjobb módja ebben a melegben, kihagyni az ételekből a nyers tojást.

Kiegészítés 07.02-án:
az újabb változat tojás nélkül készült.
A krém: mascarpone, felvert habtejszín, vaníliás cukor, likőr és egy kevés jégcukor.