2010. november 24., szerda

Zöldborsós sültcsirke maradékból

Néha elszámítom magam a mennyiséggel, mostanában elég gyakran, mivel nem tudom pontosan mikor alszik és eszik itthon a fiam, így a hétfői sült csirkéből maradt néhány comb. Egy 450 grammos fagyasztott zöldborsót és némi apróra vágott petrezselymet kevés vajra dobtam, felöntöttem kb 2 deci fehérborral és puhára főztem. Ezalatt a a csirkehúst leválasztottam a csontról és apró kockákra vágtam, mikor a borsó megpuhult, hozzáadtam. 2 dl főzőtejszínt két csapott evőkanál rizsliszttel elkevertem, ezt is hozzáadtam, mustárral, frissen őrölt borssal ízesítettem még, végül 10 dkg reszelt füstölt sajttal még rottyogtattam egy keveset. Lehet főtt rizzsel, vagy friss kenyérrel tálalni.

2010. november 22., hétfő

Kefíres süti

Ez az egyik legrégebbi receptem, egyik szakácskönyvem hátuljára írva. Az itt leírt mennyiség dupláját szoktam sütni, így egy nagy tepsi pont tele lesz.
4 tojás
2 kefír
2 kefíres pohár cukor
4 kefíres pohár liszt
1 kefíres pohár olaj
1 sütőpor
kakaó, citromhéj

Most viszonylag kevés kakaóport tettem bele, a brownie után elteltünk némileg a csokis, kakaós ízekkel, így a dupla mennyiségbe három evőkanál került. A hozzávalókat alaposan összekevertem, a tetejére húsklopfolóval összetértem némi diót és rászórtam és elfelejtettem megjegyezni, hogy mennyi idő alatt, de megsütöttem, méghozzá 180 fokon. Az ilyen egyszerű sütikbe sima kristálycukor helyett fahéjas barnacukrot teszek, még finomabb lesz tőle.



Vacsorára megsütöttem Wise Lady receptjét, annyi változtatással, hogy nem nyúl, hanem csirkecombokat használtam, nem tettem bele chilit, illetve kifelejtettem a mustárt, így a maradék húsléből mártást kevertem és abba tettem a mustárt.